3D Tekenen

Natuurlijk gestimuleerd door mijn bouwkundige achtergrond en de ontwikkelingen in de bouwwereld heeft het tekenen in 3D mij steeds meer gefascineerd.  De techniek gaat met reuzensprongen vooruit en op mijn leeftijd kan ik dat niet meer bijhouden.

Ik ben vanuit Sketchup wat oefeningen gaan doen in het 3D tekenen. Het voordeel van dit programma is dat de instap zeer fundamenteel is. Je kan al heel snel in 3D tekeningen maken. Maar wanneer je de mogelijkheden verder onderzoekt is het interessant en gaat het ook verder dan alleen maar een kubus tekenen. Het is dan nodig je te verdiepen in de mogelijkheden. 

NS Floorplan 2Bij mijn onderzoek raakte ik wel onder de indruk van de mogelijkheden die Nick Sonder, een Amerikaans architect, met Sketchup toont.

Omdat het ook zinvol was voor mijn werk heb ik enkele jaren geleden de professionele versie van Sketchup gekocht.

Later heb ik ook het e-book van Nick Sonder gekocht met daarin diverse templates die als basis gebruikt kunnen worden.

Daarop ben ik verder gaan experimenteren.NS Detail

NS ElevationHet programma naast Sketchup is Layout en ik vind het vooral knap hoe de 3D tekeningen in het platte vlak kunnen worden weergegeven en de 2D doorsnedes worden getoond met op de achtergrond de 3D weergave. Ook met de natuurlijke kleuren en de mogelijkheid alle info er in te stoppen die maar gewenst is. 

De tekening is dan technisch nauwkeurig, maar het geeft ook een beeld van de werkelijkheid. De basis is het volledig tekenen van het gebouw in 3D en daaruit kunnen alle doorsnedes, plattegronden en details gehaald worden. Dat is natuurlijk niet nieuw, het is feitelijk de manier van tekenen van technici in deze tijd.

Voor mij is dit haalbaar en ik vind het er ook leuk uitzien. Bovendien, zoals eerder gemeld, niet commercieel en alleen voor persoonlijke doeleinden.

 

 

 

Aad en Edith van Hagen
Partida Canuta I 13,
Torre 1 esc. 1-6B
03710 Calpe, Alicante, Spanje

Mobiel: 0034 602 291 775
e-mail: