Emigreren

"Wanneer ik had geweten wat er allemaal bij betrokken is....".

Dat is een opmerking die regelmatig wordt geplaatst. Wanneer je net een verbouwing achter de rug hebt, of na het opstarten van een bedrijf of na een verhuizing. Nog tal van voorbeelden zouden genoemd kunnen worden. Het is maar beter dat wij het vaak niet allemaal weten van tevoren. Dat zou veel van onze activiteiten anders afremmen. In mijn (ons) geval heeft het ook meer energie gekost dan ik had gedacht.

Ik probeer belangrijke zaken goed voor te bereiden. Emigreren naar Spanje is belangrijk. Het heeft te maken met wellicht de rest van ons leven. Wij hebben dus eerst uitgetest of het leven in Spanje wat voor ons is. Edith en ik gaan er vanuit dat wij hier minimaal 10 jaar gaan leven. Dat is ons plan, geen zekerheid. Het leven is wispelturig en op onze leeftijd kan iets gebeuren waardoor je op uitgangspunten moet terugkomen. Afgezien daarvan is het na 10 jaar de bedoeling te gaan evalueren wat wij verder willen. Wij zijn dan 78 en 76 jaar en zullen beschouwen hoe het gaat met onze gezondheid, financieel en ons geestelijke leven hier. Is het dan beter om terug te gaan naar Nederland? Wij merken dat het op oudere leeftijd nu soms beter is terug te gaan naar Nederland wanneer specifieke zorg nodig is. Dat hangt ook af van de mate waarin je ingeburgerd bent en of je intussen Spaans spreekt en wat de ontwikkelingen in Spanje en Nederland zijn op het gebied van de Zorg. 

Veel navraag heb ik gedaan over zaken die ik moest regelen. Bij vrienden hier in Spanje en bij instanties. Ik kreeg helaas geen eensluidend antwoord op alle vragen of ik begreep het niet helemaal. In de afgelopen maanden ben ik er achter gekomen wat noodzakelijk was en hoeveel tijd er bij betrokken was. 

Om te voorkomen dat ik acties dubbel zou doen of dingen zou vergeten heb ik een verslag bijgehouden. Dit verslag heb ik en het kost niet zo veel moeite een verkorte versie te gieten in deze site. Ik zal het voor de helderheid nog gaan verdelen per onderwerp. 

De regelingen zijn nu getroffen. We zijn Resident en ingeschreven in Calpe te Spanje. De auto heeft een Spaans kenteken, is verzekerd bij een Spaanse verzekeringsmaatschappij en ik heb zelfs een Spaans rijbewijs. We zijn voor ziektekosten verzekerd in Spanje, hebben een speciale SIP-kaart en via Nederland ook Europese dekking. Ons medische dossier is vertaald naar het Spaans en ingeleverd bij het Medische Archief in Denia. Ook onze wilsverklaring is in het Spaans bijgevoegd. Vanuit Nederland heb ik officieel een verklaring van de Belastingdienst dat ik niet meer belastingplichtig ben in Nederland. Onze AOW en Lijfrente wordt bruto uitgekeerd zodat de belasting in Spanje kan worden afgerekend. Wij hebben ook een Spaanse bankrekening. Zelfs ons Nederlandse abonnement op de mobiel is omgezet naar een Spaans abonnement. 

Waarom hebben wij dat allemaal zo gedaan? Omdat het wettelijk verplicht is wanneer je hier per jaar langer woont dan 182 dagen. Daar komt bij dat het mij meer rust geeft niet verdeeld te zijn en misschien is het in mijn geval ook financieel voordeliger. Er zijn uitzonderingen mogelijk, maar dit is de algemene regel. 

 

 

Aad en Edith van Hagen
Partida Canuta I 13,
Torre 1 esc. 1-6B
03710 Calpe, Alicante, Spanje

Mobiel: 0034 602 291 775
e-mail: