Gezond klimaat

De Costa Blanca in Spanje wordt beschouwd als de meest gezonde omgeving van Europa. Het wordt wel het Florida van Europa genoemd. Hoe komt dit?

  • De temperatuur is niet extreem hoog in de zomer
  • Het is relatief warm in de winter
  • De neerslag is redelijk verspreid over het jaar, muv de droge maanden juli en augustus.
  • Een groot aantal dagen met zon, ongeveer 300 per jaar
  • Een redelijk stabiele luchtvochtigheid
  • Weinig of geen industrie en mede daardoor een schone lucht.

Het klimaat wordt beïnvloedt door een bergketen achter de Costa Blanca. Daardoor is het in de zomer minder warm en in de winter minder koud dan in de rest van IMG 2454Khet land. Neemt niet weg dat het in de maanden juli en augustus voor Nederlandse begrippen behoorlijk warm kan zijn, maximaal 34 gr. C. In vergelijking met het binnenland waar de temperatuur maximaal hoger is dan 40 gr. C. is dat een verademing. Het is daarom juist in de zomer dat veel Spanjaarden voor hun vakantie naar de kust komen.

Calpe ligt nog wat gunstiger dan Benidorm, omdat een bergketen ook rond Calpe ligt. Benidorm en Calpe liggen maar 30 km van elkaar vandaan, maar in de zomer kan het in Benidorm 2 gr.C warmer zijn en in de winter 2 gr.C. kouder. Een nadeel van Calpe is dat de wind heviger is, hoewel dat in de zomer juist als een voordeel wordt ervaren. Edith en ik wonen in een appartementencomplex boven in Calpe en omdat we op de bovenste etage wonen kan de wind in vooral januari en februari hevig zijn.

Wij proberen ons aan te passen aan het levensritme in Spanje. In de middag rond 14.00 uur de hoofdmaaltijd. Een wijntje er bij en daarna de siësta. In ons geval is dat een kort moment waarop wij even gaan rusten. Het schijnt gezond te zijn. In de avond om 20.00 uur eten we dan een vorm van tapaz, in ons geval zijn dat enkele broodjes met tonijn of ander beleg. In 6 maanden ben ik 4 kg afgevallen, waardoor mijn BMI is gedaald naar 25,2. 

Dit komt waarschijnlijk ook wel omdat ik nu elke week ongeveer 5 km hardloop op de Boulevard. Met Edith vertrek ik dan elke dinsdagmorgen om 7.30 uur (in de zomer) of 8.00 uur (vanaf oktober). Het uit bed en in de auto stappen om naar de boulevard te gaan is even doorbijten, maar de zonsopgang zien en het geluid van de golven te horen is aangenaam. Na een uur zijn we terug, even douchen en dan ontspannen een kop koffie met elkaar en wat lekkers (om de calorieën weer aan te vullen). Wij voelen ons goed. Is dat door de omgeving, de dagindeling of de rust omdat we gepensioneerd zijn? Wie zal het zeggen?

 

Aad en Edith van Hagen
Partida Canuta I 13,
Torre 1 esc. 1-6B
03710 Calpe, Alicante, Spanje

Mobiel: 0034 602 291 775
e-mail: