Google Earth

Masnou 5In Nederland heb ik een bouwkundige opleiding gehad en realiseerde mij pas later dat Nederland een vrij uitzonderlijk land is. Nederland is vlak en wanneer je als bouwkundige een tekening maakt van een gebouw (woning of kantoor) zet je in de doorsnedes vaak een horizontale dikke streep aan de onderzijde. Het is altijd vlak, dus dat kan. Later besef je natuurlijk dat dit een uitzondering is. De meeste landen zijn niet vlak en ook de gebouwen hebben rondom meestal geen vlakke ondergrond.

Masnou 2Met Google Earth heb je een goed programma voor het reliĆ«f van de aarde. Op basis van een soort driehoeksberekening vanuit Satellieten kunnen ze een vrij goede benadering geven van het nivo van elk plekje hier op aarde. Interessant is dat Google Earth familie is van Sketchup. Sketchup is in eerste instantie ontstaan om de gebouwen in 3D weer te geven in Google Earth. Zoals gebruikelijk gaat dit een eigen leven leiden en gaat het op den duur verder dan puur het aangeven van de gebouwen in 3D. Maar de connectie is gebleven. 

Masnou 3Het is daarom mogelijk een stukje gebied van Google Earth te selecteren en deze om te zetten naar Sketchup als bewerkbaar onderdeel. Wanneer dat stukje is omgezet  kan je het bewerken en het bouwoppervlak uitsnijden of verdiepen. Dat is leuk.

Het advies van Nick Sonder is daarop gericht en hij begint altijd met een terreintekening vanuit Google Earth. Het gebouw (villa, landhuis) wordt daar dan ingevoegd en je krijgt dan zelfs een idee van de grondwerken die nodig zijn om het gebouw te realiseren.

Masnou 4Zelf heb ik in eerste instantie het meest voor de hand liggende element in Calpe om willen zetten naar Sketchup. Dat is de Ifach. Nog niet eens zo eenvoudig, maar het is mij gelukt. Daarna het gebouw waar ik nu zelf woon. Dat gaat om een behoorlijk complex met 4 Portalen en 10 trappehuizen aan de Avenida Masnou te Calpe. Een deel van dit gebouw heb ik uitgeselecteerd. 

Bij Portaal 1 is de eerste woonlaag op 1 en bij Portaal 4 is de eerste woonlaag op 0.  Bij Portaal 1 heb je 5 verdiepingen en bij Portaal 4 heb je 4 verdiepingen. 

De 4 afbeeldingen die ik toon hebben hiermee te maken. Eerst het terrein omgezet naar Sketchup. Tweede afbeelding het stuk grond met een verdieping voor het plaatsen van een bouwdeel. Derde afbeelding het bouwdeel geplaatst. Bij de vierde afbeelding mijn woning ingevoegd. 

 

Aad en Edith van Hagen
Partida Canuta I 13,
Torre 1 esc. 1-6B
03710 Calpe, Alicante, Spanje

Mobiel: 0034 602 291 775
e-mail: