Ifach

IMG 3110KZoals eerder vermeld is de Ifach een kenmerk van Calpe. De rots die in de zee steekt wordt ook wel de rots van Calpe genoemd. Bij de pagina "Calpe" is al een foto getoond van de rots. Een wandeling op de rots is aan te bevelen. Meeuw

Met goede schoenen en redelijk weer (niet te heet) is het heel goed te doen. Het eerste deel gaat tot aan de rotsingang. Het pad is goed begaanbaar en veilig. Door de rotsingang ga je verder en daarna moet je besluiten wat je verder gaat doen, stoppen of het laatste gedeelte naar boven lopen. Er is dan geen pad meer wat afgebakend is met hekken en bij moeilijke stukken heb je alleen een touw als leidraad. Ik heb dat niet gedaan, maar jongere gasten wel en dan merken ze op dat het niet echt makkelijk is. 

In bepaalde tijden van het jaar is het zelfs gevaarlijk het bovenste gedeelte te lopen vanwege de meeuwen die hun eieren of jongen willen beschermen. Zij hebben de eieren gelegd in de rotsspelonken. Zij vliegen rakelings boven je langs en raken je zelfs aan tijdens het vliegen. Wanneer je je dan op een smal paadje bevindt en je moet je vasthouden aan het touw is dat angstaanjagend.

IMG 3095KOp sommige dagen zie je dat met regelmaat de helikopter valkantiegangers van de rots afhaalt die niet meer op of neer durven. De kosten zijn voor de vakantieganger en ik heb begrepen dat dit om veel geld gaat (meer dan €1.000,00) en het is meestal niet verzekerd. 

Vanaf de wandeling op de Ifach is ook heel goed te zien dat de rots de stad Calpe als het ware in 2 delen verdeeld. Links en rechts van de rots. Midden achter de eerste huizenrij zie je dan een zoutmeer. Daar huizen veel flamingo's en het is aangenaam daar een wandeling omheen te maken. 

Je ziet ook dat er nogal wat hoge gebouwen staan bij de Boulevard in de buurt. Helaas is dat een ontwikkeling die niet tegen te houden is en ik ben er zelf ook schuldig aan. Meer mensen die komen betekent ook meer appartementen bouwen voor tijdelijke of permanente bewoning. Het zijn vaak rijke Russen die een Flat laten bouwen. Een bepaald percentage wordt beschikbaar gesteld voor permanente huur of verkoop en een groot deel wordt beschikbaar gesteld voor vakantiegangers die in het hoogseizoen bereid zijn tot €1.000,00 per week neer te tellen. Dat is snel verdiend.

 

Aad en Edith van Hagen
Partida Canuta I 13,
Torre 1 esc. 1-6B
03710 Calpe, Alicante, Spanje

Mobiel: 0034 602 291 775
e-mail: