Ontwerpen in 3D

Het tekenen in 3D is een hobby waar ik mij in de afgelopen jaren wat meer in bekwaamd heb. Uiteindelijk heb ik daarom besloten een huis te ontwerpen naar mijn smaak en gericht op het wonen in Spanje. Ik heb eens rondgekeken en locaties beschouwd. Ook geleerd welk materiaalgebruik en bouwtype praktisch zou zijn in Calpe en omgeving. In dit onderdeel van de site wil ik het resultaat van mijn Droomvilla tonen. 

Met Sketchup heb ik de villa in 3D getekend. Voor het beschouwen op een scherm binnen het programma Sketchup is het goed te zien hoe het gebouw er uitziet. Maar voor het maatvoeren, de uitvoering, detaillering, constructie en installaties zijn ook statische tekeningen nodig. Via het aan SketchUp gerelateerde programma LayOut is het mogelijk vanuit de 3D die gemaakt is tekeningen te genereren die een totaal aan werktekeningen verschaffen voor het ook uitvoeren van het gebouw. 

Voor de uitvoering zijn bouwkundige werketekeningen nodig, maar ook specialistische tekeningen, zoals Constructie- en Installatietekeningen. Via doorsnijdingen van de 3D versie worden platte weergaven getoond, vaak aangevuld met 3D detailweergaven. Door lagen weg te halen en tekstuele aanvullingen is het mogelijk tekeningen te maken van alle disciplines. 

Ik heb de volgende tekeningen gemaakt:

Plattegronden
A1.1 Begane grond
A1.2 1e Verdieping
A1.3 Dak
 
 
Doorsnedes
A1.4 Doorsnedes A en B
A1.5 Doorsnedes C en D
A1.6 Doorsnedes E en F
Aanzichten
A1.7 Voorgevel
A1.8 Zijgevel Links
A1.9 Zijgevel Rechts
A1.10 Achtergevel
A1.11 Situatie
Konstruktie
B1.1 Fundering
B1.2 Begane grondvloer
B1.3 Betonwanden Begane grond
B1.4 Verdiepingsvloer
B1.5 Betonwanden Verdieping
B1.6 Dakvloer en betonwanden

In totaal dus 17 tekeningen op A2-formaat. Daarbij nog een Detailboekje met voorlopig 5 zeer gedetailleerde details op A4-formaat. Natuurlijk is het niet mogelijk op een site als deze alle tekeningen weer te geven. Op de bijlagen heb ik mij daarom beperkt tot fragmenten van de tekeningen die inzicht geven hoe een tekening er uitziet. Het geeft wel inzicht in de hoeveelheid werk. Het is niet iets wat je even op een zondagmiddag maakt. Voordeel is natuurlijk dat het vaststaat en dat aanpassingen in 3D op alle statische weergaven automatisch worden bijgewerkt. 

De volgende woning wordt door mijn vrouw ontworpen. Ik ga het dan omzetten naar 3D. Mijn vrouw is esthetisch meer getalenteerd en ik ben dus benieuwd naar het ontwerp. 

 

 

Aad en Edith van Hagen
Partida Canuta I 13,
Torre 1 esc. 1-6B
03710 Calpe, Alicante, Spanje

Mobiel: 0034 602 291 775
e-mail: