Resident
NIE-nummer

Zo'n beetje het eerste wat je moet doen is het aanvragen van een NIE-nummer. Dat is te vergelijken met het burgerservicenummer, maar in Spanje is het veel belangrijker. Het wordt gebruikt bij de meeste formele transacties. Voor mijn huurovereenkomst was dat nodig. In december 2017 heb ik dit daarom geregeld en we zijn speciaal hiervoor een week naar Spanje gekomen. Maanden van tevoren een afspraak gemaakt met de politie in Benidorm. Kopie van je paspoort is nodig en pasfoto's die je speciaal daarvoor laat maken. Vooraf moet je een betaling doen van €10,00 bij de bank voor de administratie en ook van tevoren een formulier invullen. Dan op de datum van de afspraak naar het politiekantoor in Benidorm. Je moet dan door een poortje heen en verder buiten wachten tot je met een groepje naar binnen mag. Je zit dan te wachten op een bankje als een soort verdachte. Omdat alles in het Spaans gaat is het van belang een Gestor mee te nemen (Een Spaanse zaakwaarnemer) of in ieder geval iemand die Spaans spreekt. Je wordt bij je eerste voornaam geroepen met een Spaans accent. Edith werd dus Henriette in het Spaans omdat zij officieel Henriette Edith heet. Versta je je naam niet, dan heb je kans dat je nummer aan een ander wordt gegeven. Je moet dan opnieuw een afspraak maken en maanden wachten. Wanneer alles in orde is krijg je een NIE-nummer op een wit document. Dat is voldoende om de huurovereenkomst te sluiten.

Inschrijven in de gemeente Calpe

Van belang is dat je je inschrijft in de gemeente (in ons geval in Calpe dus). Je moet dan naar het gemeentehuis (Ayuntamiento) met je paspoort, NIE-nummer en huurovereenkomst. In Calpe is het redelijk toegankelijk en na een nummer trekken en op je beurt wachten en veel documenten ondertekenen is het toch relatief snel voor elkaar. Je krijgt een document mee, de "Empadronamiento" en je bent dan officieel ingeschreven in Calpe.

Spaanse Bankrekening

Met het NIE-nummer, de Empadronamiento, de Huurovereenkomst en je Paspoort kan je een Spaanse bankrekening aanvragen. Dat hebben wij gedaan. Na een stapel documenten te hebben ondertekend was dat ook een feit. Frustrerend was wel dat de bankemployee ons meldde dat feitelijk alles nog niet officieel was tot wij officieel Resident zouden zijn. Wij hadden een voorlopig NIE-nummer zo bleek, dat maar 3 maanden geldig was, de Empadronamiento moest nog voorzien worden van een aantekening dat wij Resident waren en wij moesten ook nog terugkomen om de bankrekening officieel te maken nadat wij Resident waren.

Resident

Weer aanvragen bij de politie te Benidorm. De zelfde procedure als de aanvraag voor het voorlopige NIE-nummer. Wachten dus tot er plek was. In ons geval pas eind April 2018. Omdat wij nu Resident wilden worden moesten we veel meer meenemen. Paspoort en Empadronamiento met van beiden een kopie. De Huurovereenkomst. Het officiële document met kopie van ons voorlopige NIE-nummer. Gegevens van mijn Spaanse bankrekening en een afschrift van het betalingsverkeer, officieel afgestempeld door de bank. Het bewijs van uitschrijving uit Nederland had ik ook meegenomen. Heel belangrijk was  een bewijs van ons inkomen. Dat moest in het Spaans. Via de SVB (Sociale Verzekeringsbank in Nederland) heb ik in het Spaans een inkomensverklaring kunnen overhandigen. Ook dan nog het 121-formulier (Spaanse deel) van de Ziekenzorg meenemen, origineel en kopie. Dit vormt een extra bewijs dat je Resident wilt zijn. Wanneer dat allemaal in orde is en je kan dat duidelijk maken in het Spaans heb je een grote kans dat je de groene kaart krijgt, een pasje dat bewijst dat je Resident bent en het geldt ook als definitieve NIE-nummer. 

Daarna ga je naar de gemeente om je Empadronamiento te laten aanpassen. Dat gaat redelijk snel. Wanneer je de autopapieren bij je hebt en bewijs dat je motorrijtuigenbelasting betaald hebt kan je ook een kortingskaart krijgen voor parkeren in Calpe. Daarna een afspraak maken om naar de bank te gaan waar alle papieren nog eens te voorschijn komen. Weer tientallen handtekeningen plaatsen en dan met een kleine juichkreet naar buiten. Je bent officieel Resident. 

 

 

Aad en Edith van Hagen
Partida Canuta I 13,
Torre 1 esc. 1-6B
03710 Calpe, Alicante, Spanje

Mobiel: 0034 602 291 775
e-mail: