Zaal Utrecht

Mijn geloofsleven is een belangrijk onderdeel van mijn leven. Een site als deze vind ik niet de geschikte plaats daar meer over te vertellen, maar als hobby vind ik het interessant de zaal te tekenen in 3D. In Utrecht heb ik de zaal waar wij vergaderen uitgetekend en ik ben ook bezig met de tekening van de zaal in Calpe. 

Zaal Utrecht PlattegrondHet voordeel kan zijn dat de tekening als leidraad gebruikt wordt bij verbouwingen. Bij Sketchup kan het ook een hulp zijn voor esthetische keuzes. Nu maak ik me geen illusie. In de praktijk vinden mensen een tekening soms lastig omdat het hen afleid van wat zij zelf van plan zijn te doen. Anders is wanneer ik zelf de verantwoording heb over de bouwwerkzaamheden. Dan is het een leidraad hoe het kan worden uitgevoerd. Wanneer zij er dan van af willen wijken zal ik het van belang vinden het met argumenten te omkleden. Op basis van mijn ervaring weet ik wel dat de praktijk kan afwijken van de theorie en dat men ook verschilt in smaak. Een uitspraak is dat je over wansmaak kan twisten, maar niet over smaak. Zelf ben ik er een voorstander van omtrent smaak iemand verantwoordelijk te stellen en hem of haar de laatste stem te gunnen in de keuze. Je voorkomt daarmee heel wat geredeneer over een gevoelskwestie. 

Zaal Utrecht 3D 1Zaal Profiel tredeDe 3D weergave is natuurlijk een hulp om een en ander te visualiseren. De meerderheid kan het zich beter voorstellen hoe het gaat worden of wat gedaan moet worden.  Omdat het vooral gaat om niet-technici die de keuzes moeten maken is dat een groot voordeel. 

In Utrecht zijn veel onderdelen ook zelf gemaakt, zoals de tafel op het podium, de balies in de zaal en ook de katheder is speciaal gemaakt. Leuk om in 3D te zien hoe dat toont en de werkelijkheid is overeenkomstig.

Zaal Utrecht StoelTekentechnisch waren bepaalde onderdelen zeker een uitdaging. De stoel was veel werk. Ik zeg wel eens dat het maken zelf van de stoel misschien minder tijd heeft gekost dan het in 3D uittekenen. Het is wel heel nauwkeurig overeenkomstig de werkelijkheid en het grote voordeel is natuurlijk dat de stoel 1x getekend wordt en daarna is het een kwestie van kopiƫren en bundelen.

Ook het rubberen randje langs de optrede naar het podium was een uitdaging, maar dat kostte niet zo veel tijd.

Het resultaat is bevredigend. In 3D een redelijk betrouwbare weergave en ook technisch nauwkeurig. Dat is het streven bij het tekenen in 3D met Sketchup. 

 

 

Aad en Edith van Hagen
Partida Canuta I 13,
Torre 1 esc. 1-6B
03710 Calpe, Alicante, Spanje

Mobiel: 0034 602 291 775
e-mail: