Calpe

Mijn vrouw en ik wonen in Calpe. Calpe is een mooi stadje met ongeveer 30.000 inwoners, waarvan 30% import. De import bestaat in de meeste gevallen uit gepensioneerden, zoals wij, die vanwege gezondheid of leefomgeving tijdelijk of permanent verhuisd zijn naar dit plaatsje. Calpe ligt in de Costa Blanca te Spanje en deze omgeving heeft een gezond klimaat. Van de kuststeden in de Costa Blanca heeft Calpe misschien wel het beste leefklimaat. Mensen met artrose of problemen met de luchtwegen verhuizen daarom vaak naar deze omgeving. Omdat dit zo'n veel voorkomend argument is heb ik daar een aparte pagina aan gewijd (zie submenu).

De wegen in Calpe lopen voor 90% op en af. We zijn beiden goed ter been en hebben daar niet zo'n probleem mee. Wij wonen een beetje aan de bovenkant op ongeveer 70 m boven de Boulevard in een appartementencomplex. Wij vinden dat heel prettig. Er zijn veel urbanisaties waar je kan wonen rondom Calpe, maar wij hebben gekozen voor het gemak van een appartementengebouw met service en in de directe omgeving winkels. IMG 2422kl

Een kenmerk van Calpe is de Ifach, de rots die uitsteekt in de zee. Wanneer je per auto in de omgeving van Calpe komt is dat het eerste wat opvalt. Links en rechts van de Ifach heb je een Boulevard van ongeveer 1,5 km (in totaal dus 3 km). Een gezellige boulevard met veel winkeltjes en restaurants. Een zandstrand die veel langer nog is dan 3 km omdat het aan één zijde doorsteekt. Ons huis bevindt zich op 10 minuten van één van de mooiste strandplekjes die ik ken (dat zijn er 5, maar ik vind het toch erg mooi). 

Binnen Calpe heb je veel restaurants en winkels. Diverse supermarkten, zoals Mercadonna, Masymas, Consument en de Lidl. Alles is te koop en het is iets goedkoper dan in Nederland. Restaurants vaak met een dagmenu van ongeveer €10,00 inclusief drank. Heel goed eten. Je snapt niet hoe ze het er voor kunnen maken. Rondom Calpe zijn bergen en degenen die van wandelen houden kunnen zich goed vermaken. 

Vaak ga ik met mijn gasten naar Guadalest, een dorpje in de bergen. De rit is al interessant vanwege de vergezichten, maar eenmaal aangekomen is het gezellig en heb je prachtige uitzichten op een stuwmeer. De toeristenwinkels hebben soms wat bijzonders aan te bieden. Zo heb je een winkel met alleen maar klokken en een andere winkel alleen maar messen. Ik heb een mes gekocht....

Het eerste stadje richting Benidorm is Altea, met een lange rechte boulevard met veel restaurants. Het bovenliggende gedeelte van Altea is bijzonder. Ik wijd er een aparte pagina aan.

Alicante en Valencia zijn de dichtstbijzijnde grote steden. Daarvan is Valencia een stad die je echt een keer gezien moet hebben wanneer je hier in de buurt bent. Valencia is te vergelijken met Barcelona. Mooie gebouwen over de hele stad, vooral rond het grote plein in het centrum. Van een drooggelegde rivier is een lange tuin door Valencia gemaakt. Veel bijzonderheden. Ik zal daar ook wat over melden in een aparte pagina. 

 

Aad en Edith van Hagen
Partida Canuta I 13,
Torre 1 esc. 1-6B
03710 Calpe, Alicante, Spanje

Mobiel: 0034 602 291 775
e-mail: